Badkamerrenovatie checklist & inzicht in de prijzen

Overweeg je een badkamerrenovatie? Dan komt er veel op je af. In dit artikel vind je een handige checklist voor uw badkamerrenovatie en geven we inzicht in de de gemiddelde kosten.

Kort gezegd liggen de gemiddelde totale kosten voor een badkamerrenovatie tussen de €3.000 en €25.000. Deze prijs is afhankelijk van verschillende factoren, zoals het formaat van de badkamer en het soort materiaal dat je wilt gebruiken. Heb je bijvoorbeeld een kleine badkamer? Dan zullen de renovatiekosten relatief laag uitvallen. Maar als je graag luxe materialen wilt gebruiken of je wilt een inloopdouche met regendouche laten maken, dan zullen de kosten hoger oplopen.

Start nu je gratis offerteaanvraag voor badkamerrenovatie!

In dit artikel geven we inzicht in hoe de kosten zijn opgebouwd. Om erachter te komen wat de precieze kostprijs voor jouw situatie is, kan je het beste contact opnemen met een professional in jouw regio.

badkamerrenovatie checklist


Type badkamerrenovatie

Als je je badkamer wilt renoveren, dan heb je verschillende opties. Je kunt ervoor kiezen om alles te laten vervangen, of alleen bepaalde elementen aan te passen. Volledige renovatie van de badkamer betekent groot onderhoud, maar het resultaat is een frisse en moderne ruimte. Als je ervoor kiest om slechts enkele elementen aan te passen, kan dit minder tijd en geld kosten. Maar hoe weet je welke optie voor jouw situatie het beste is? In dit artikel lees je alles over de verschillende soorten badkamerrenovaties, zodat je een goede keuze kunt maken voor jouw woning.

Aanpassen bestaande badkamer

Als je besluit om je badkamer te gaan renovatie, dan heb je verschillende opties. Je kunt kiezen voor een compleet nieuwe badkamer of je kunt ervoor kiezen om alleen bepaalde elementen aan te passen. In dit artikel wordt ingegaan op de tweede optie: het aanpassen van je bestaande badkamer.

Wanneer je ervoor kiest om de badkamer enkel aan te passen in plaats van een complete renovatie, is het belangrijk dat je weet welke elementen moet vervangen of bijwerken. Vervanging van de douche, het toilet of de wastafel zijn wellicht de meest noodzakelijke werkzaamheden. Overweeg ook het vervangen van oude en beschadigde vloer- en wandtegels. Als er sprake is van lekkage, is reparatie noodzakelijk voordat er nieuwe vloer- of wandtegels gelegd kunnen worden.

Complete badkamerrenovatie

Een complete renovatie houdt in dat je de badkamer helemaal opnieuw gaat inrichten. Dit betekent dat alle meubels, vloeren en wanden vervangen worden. Als je kiest voor een complete renovatie van de badkamer, zorg er dan wel voor dat je eerst alles goed uitzoekt. Zo weet je precies wat er mogelijk is en welke materialen er gebruikt kunnen worden.

Wanneer u een badkamerrenovatie overweegt, is het belangrijk om te bepalen welke stijl bij u past. Wilt u een strak en modern interieur? Of kiest u liever voor een rustieke of landelijke sfeer? Een complete renovatie van de badkamer betekent niet alleen het vervangen van de sanitaire voorzieningen en het aanpassen van de wand- en/of vloerafwerking. Het omvat ook het vervangen van alle elektrische leidingen, het aanbrengen van eventuele verbeteringen aan de waterleiding en het isoleren van de muren en/of vloer.

Badkamerrenovatie prijs

De meest basale badkamerrenovaties, zoals het vervangen van een kapotte toilet of het plaatsen van nieuwe tegels, beginnen al vanaf ongeveer €1.000. Meer uitgebreide werken, zoals het installeren van een nieuwe douche of het aanpassen van de waterleiding, kunnen oplopen tot wel €10.000 of meer.

De prijs voor een badkamerrenovatie is afhankelijk van een aantal factoren. In dit artikel geven we je een overzicht van de verschillende werken die je kunt laten uitvoeren tijdens een badkamerrenovatie, en hoeveel dat ongeveer kost.

Onderstaande tabel geeft een globaal inzicht in de kosten van een badkamerrenovatie.

Type werk Gemiddelde prijs
Leidingwerk € 360 – 880 (incl. btw en plaatsing)
Vloerafwerking € 10 – 180 per m² (excl. plaatsing)
Wandafwerking € 10 – 155 per m²
Plafondafwerking € 15 – 200 per m² (excl. plaatsing)
Sanitaire installaties Toilet € 300 – 1.000 (incl. btw en plaatsing)
Bad € 500 – 3.000 (incl. btw en plaatsing)
Douche € 400 – 2.000 (incl. btw en plaatsing)
Wastafel € 400 – 1.000 (incl. btw en plaatsing)
Kraan € 125 – 500 (incl. btw en plaatsing)
Badkamermeubels Vanaf € 1.000 (excl. plaatsing)
Ventilatie (debiet: 350m³/H) € 2.800 – 7.000 (excl. btw, incl. plaatsing)

Wat kost leidingwerk?

Kosten voor leidingwerk kunnen variëren, afhankelijk van het type project dat je doet. Een eenvoudig project kan relatief goedkoop zijn, maar een groter project met meer moeilijk te bereiken locaties kan duurder worden. Hieronder vindt u enkele algemene kosten die u kunt verwachten bij het uitvoeren van een leidingproject.

De gemiddelde kosten van leidingwerk bij een badkamerrenovatie

Werkzaamheden Prijs per meter*
Gasleiding aanleggen buitenshuis € 20 – 45
Gasleiding aanleggen binnenshuis € 25 – 50
Gasleiding verleggen € 25 – 50
Gasleiding vervangen € 20 – 50
Waterleiding aanleggen in toilet € 50 – 350
Waterleiding aanleggen in keuken € 200 – 550
Waterleiding aanleggen in badkamer € 250 – 600
Waterleiding aanleggen onder de vloer € 100 – 300
Waterleiding verleggen € 300 – 500
Waterleiding vervangen € 50 – 600

Wat kost de vloerafwerking?

De vloer is een belangrijk onderdeel van elke renovatie. Het is dan ook niet verwonderlijk dat veel mensen vragen hebben over de kosten van vloerafwerking. In dit artikel leggen we je alles uit over de verschillende soorten vloerafwerking voor de badkamerrenovatie en wat ze kosten.

De gemiddelde kosten van een vloer inclusief leggen

Soort vloer Prijs per m²
Laminaat € 15 – 50
Tapijt € 35 – 125
Keramische tegels € 35 – 120
Natuursteen tegels € 35- 150
Parket € 50- 150
Grindvloer € 30- 100
Gietvloer € 60 – 130
Betonvloer € 50- 120
Granieten vloer € 120- 280
Pvc vloer € 28- 100

Wat kost wandafwerking?

Wandafwerking is een belangrijk onderdeel van de badkamerrenovatie. Het kan de sfeer van een kamer bepalen en het uiterlijk ervan verbeteren. Er zijn veel verschillende soorten wandafwerking beschikbaar, dus het is belangrijk om te weten wat de verschillende opties zijn en hoeveel ze kosten.

Inzicht in de prijzen van wandafwerking:

Soort wandafwerking Gemiddelde m2 prijzen, incl materiaal
Spackspuitwerk (gespoten korrel) € 8 – € 11
Behangklaar stucen (Bijna glad) € 9 – € 18
Sausklaar stucen (strak en glad) € 10 – € 25
Sierpleister (spachtelputz korrel) € 15 – € 23
Plafond glad stucen (pleisterwerk) € 15 – € 30
Dunpleister nieuwbouw € 10 – € 12
Raapwerk (dik stucwerk vanaf 1 cm) € 18 – € 30

Wat zijn de kosten van plafondafwerking?

De kosten van plafondafwerking zijn afhankelijk van verschillende factoren, zoals het type materiaal dat u kiest, de oppervlakte van het plafond en de moeilijkheidsgraad van de installatie. Algemeen gezien zijn de kosten voor plafondafwerking tussen €500 en €3000, met een gemiddelde prijs van ongeveer €1200.

In de onderstaande tabel vind je een duidelijk overzicht van de prijzen voor plafondafwerking tijdens uw badkamerrenovatie.

Spanplafond   70 en 95 euro per m²
Gyprocplafond   55 en 70 euro per m²
Systeemplafond   45 en 60 euro per m²
Spackspuitwerk   7 en 11 euro per m²
Behangklaar stucen   12 en 18 euro per m²
Sausklaar stucen   12 en 23 euro per m²
Sierpleister   18 en 23 euro per m²

Kosten Sanitaire installaties

Wanneer je een nieuwe badkamer of toiletruimte aan gaat leggen, moet je rekening houden met de kosten van de sanitaire installaties. Dit zijn de prijzen die je kunt verwachten:

  • Toilet: €250 – €350
  • Wastafel: €150 – €250
  • Bad: €500 – €1.000
  • Douche: €300 – €500

Als je alles inclusief latrinegoot, afvoerpijpen en waterleidingaansluiting laat aanleggen, moet je ongeveer € 1.000 rekenen. Natuurlijk hangt het uiteindelijke bedrag ook af van het soort materiaal dat je kiest en of er bijzonderheden zijn, zoals een speciale constructie of moeilijke toegang tot de locatie waar de installaties moeten worden aangelegd.

Inzicht in de kosten van het aansluiten van sanitair

Werkzaamheden Prijs*
WC aansluiten € 150 – 960
Toiletpot vervangen € 150 – 960
Sanibroyeur aansluiten € 760 – 960
Kraan monteren € 150 – 575
Kraan vervangen € 65 – 575
Bad plaatsen € 150 – 2.000
Douche plaatsen € 75 – 1.400
Wastafel plaatsen € 100 – 1.000

Wat kosten badkamermeubels?

De kosten van een badkamermeubel hangen af ​​van het type en de stijl van het meubel. Badkamermeubels zijn verkrijgbaar in verschillende materialen, zoals hout, metaal of kunststof. Het materiaal is een belangrijke factor in de prijs van het meubel. Houten badkamermeubels zijn meestal duurder dan andere soorten. Ook de grootte van het meubel is van invloed op de prijs ervan. Een groot badkamermeubel kan duurder zijn dan een klein badkamermeubel.

Badkamermeubel Gemiddelde prijs*
Fonteinkast Vanaf €120,-
Wastafelmeubel Vanaf €170,-
Badkamerkast Vanaf €300,-
Op maat gemaakte meubels Prijs op aanvraag

Wat kost een ventilatiesysteem in de badkamer?

De juiste badkamer ventilatie is cruciaal voor het voorkomen van vochtigheid en schimmel. Het is echter niet altijd eenvoudig om te bepalen wat de juiste manier van ventileren is. In dit artikel leggen we je uit hoe je de perfecte ventilatie in je badkamer kunt creëren.

Soort werkzaamheden Gemiddelde prijs
Volledig nieuw systeem €350 voor het systeem, €150 per gat in het plafond, €50 per buis per etage.
Vervangen ventilatiebox €350
Ventilatiesysteem renovatie €600
Onderhoud ventilatiesysteem €175

Totaalrenovatie badkamer

De kosten van een totaalrenovatie badkamer verschillen sterk per project. De grootte van de badkamer, het soort materiaal dat gebruikt wordt en de vakmanschap zijn allemaal factoren die de kosten beïnvloeden. Een gemiddelde totaalrenovatie van een badkamer kost ongeveer € 12.000,-. Dit is inclusief het slopen van de huidige badkamer, het aanbrengen van nieuwe vloeren, wandpanelen, sanitair en tegels. Als u ervoor kiest om alles zelf te doen, of met behulp van vrienden en familie, kunnen de kosten omlaag gebracht worden tot ongeveer € 6.000,-.

6 Tips om te besparen op de kosten van badkamerrenovatie

Als je van plan bent je badkamer te renoveren, zijn er een aantal dingen die je kunt doen om de kosten te drukken. Onderstaand 5 tips om geld te besparen op je badkamerrenovatie.

1. Wees voorbereid: Maak een moodboard en een plan van aanpak voordat je begint met renoveren. Zo weet je precies wat je wilt en hoeveel materialen je nodig hebt.

2. Shop rond: Vergelijk prijzen van verschillende aanbieders voordat je iets koopt. Je hoeft niet altijd het duurste merk te kiezen, soms is het goedkopere alternatief net zo goed.

3. Doe het zelf: Als je handig bent, kun je veel werk in de badkamer zelf doen. Bijvoorbeeld als je verf wilt aanbrengen of behangpapier wilt aanbrengen. Dit bespaart veel geld.

4. Wees slim met verlichting: Verlichting is een belangrijk onderdeel van elke ruimte, dus probeer slim te zijn met het soort verlichting dat u kiest en waar u het plaatst. LED-verlichting is een energiezuinige keuze die ook nog eens lang meegaat.

5. Kies materialen die betaalbaar zijn en en goed uitzien: U hoeft niet de duurste materialen te kiezen om een goede renovatie te kunnen doen. Economische opties zoals vloertegels in plaats van marmer kunnen net zo goed uitzien en veel minder kosten.

6. Maak gebruik van premies: Als je je badkamer wilt laten renoveren, dan kan je in aanmerking komen voor verschillende premies. Zo is er bijvoorbeeld de Renovatiepremie van het Vlaams Gewest. Deze premie kan oplopen tot 1.500 euro. Er zijn echter wel voorwaarden aan verbonden. Zo moet je bijvoorbeeld minimaal 18 jaar oud zijn en mag je inkomsten niet hoger zijn dan 33.000 euro per jaar (gezinssamenstelling: 2 personen of 1 alleenstaande). Ook is er de Energiepremie van het Vlaams Energiefonds. Dit is een subsidie die je kan krijgen als je investeert in energiebesparende maatregelen, zoals het isoleren van je woning of het aanschaffen van zonnepanelen. De hoogte van deze premie hangt af van de effectiviteit van de maatregel die je neemt, maar kan oplopen tot 4.000 euro.

Badkamerrenovatie uitbesteden

Als je je badkamerrenovatie uit gaat besteden, is het belangrijk om te kiezen voor een specialist. Een specialist in badkamerrenovatie weet precies wat er nodig is om jouw badkamer te renoveren en zal ervoor zorgen dat de renovatie soepel verloopt. Daarnaast ben je bij een specialist in goede handen als er onverwachte problemen ontstaan tijdens de renovatie. Kies dus voor een specialist in badkamerrenovatie wanneer je je badkamer wilt laten renoveren. Vraag nu offertes aan voor uw badkamerrenovatie!